02
oct.

Etapele plantării unui copac

Perioada cea mai putin stresanta pentru copaci este cea in care acestia sunt in repaus vegetativ, adica toamna dupa caderea frunzelor si pana primavara inainte de inmugurire. Plantarea este insa de evitat in toiul iernii, cand solul inghetat poate afecta radacinile rigide.

In cazul puietilor cumparati in ghivece sau cu radacinile in saculeti cu pamant, plantarea se poate face in orice anotimp, fiind de evitat totusi zilele toride de vara.

In concluzie, perioada ideala de plantare pentru cele mai multe specii de copaci si arbusti ramane toamna, cand solul mai are inmagazinata din caldura verii, iar ploile asigura umiditatea optima. Copacul are astfel sansa de a-si fixa radacinile inainte ca solul sa inghete, iar primavara il va gasi pregatit pentru crestere.

Plantarea copacilor toamna favorizeaza prinderea radacinilor, care isi incep cresterea primavara sau in zilele mai calde de iarna, cand temperaturile depasesc pragul de inghet. Astfel, pomii sunt hraniti inca de la inceputul primaverii, iar copacii intra in faza de vegetatie cu tot necesarul de nutrienti care ii ajuta sa se dezvolte.
Plantarea se poate face si iarna, insa doar in acele perioade in care temperaturile se mentin in jurul valorii de 5 grade Celsius si nu exista riscul de inghet la nivelul solului.

ETAPELE PLANTĂRII UNUI COPAC

1. Sapă o groapă lată şi puţin adâncă.
Este important să sapi o groapă lată şi puţin adâncă, deoarece rădăcinile vor trebui să străpungă solul pentru a se dezvolta. De aceea, adâncimea gropii trebuie să fie cât dimensiunea balotului de pamant care inconjoara radacina şi de cel puţin trei ori diametrul acestora. Gropile trebuie sa aiba o adancime cuprinsa intre 60-80 de centimetri si laturi de 1-1,5 metri, pentru a favoriza afanarea solului. Radacinile pomilor vor avea suficient loc sa se prinda si sa se dezvolte ulterior. Nu sapa gropi prea mici. Este de preferat sa largesti groapa de plantare, daca simti ca aceasta nu este suficient de spatioasa pentru radacinile pomilor. O groapa prea mica va sufoca radacinile si le va forta sa stea intr-o pozitie nefireasca.

Nu sapa gropi prea adanci. Cand radacinile pomului se afla la o adancime prea mare, ele sunt private de oxigen, caldura si nutrienti, pomii isi incep tarziu vegetatia, iar lastarii cresc greu.


2. Lasă capătul trunchiului de copac (baza tulpinii) afară.
Baza tulpinii, partea care s-a dezvoltat deasupra rădăcinii cu balot, trebuie să fie lăsată afară. Deci, s-ar putea să fie nevoie să înlături o parte din pământul din partea de jos a trunchiului după ce ai plantat copacul. Acest lucru este important deoarece este locul în care încep să se dezvolte rădăcinile. Ţine întotdeauna copacul de rădăcina în balot, niciodată de tulpină!


3. Înainte să acoperi groapa, îndreaptă copacul.
După ce ai aşezat copacul în groapă, asigură-te că acesta stă drept. Este într-adevăr dificil să repoziţionezi copacul după ce ai început să umpli groapa cu pământ, deci verifică-l înainte!


4. Umplerea gropii cu pământ.
Groapa trebuie umplută apăsând pământul ferm, dar cu atenţie. Pământul trebuie aşezat în jurul bazei rădăcinii cu balot de pamant. Înlătură punga din plastic, sfoara sau materialul textil din jurul tulpinii şi al rădăcinii în balot pentru a facilita creşterea sistemului rădăcinii. De asemenea, trebuie să ai grijă să elimini toate golurile de aer deoarece acestea ar putea provoca uscarea rădăcinilor. De aceea, poţi turna apă în pământ când umpli groapa.
Asigura-te ca pe fundul gropii este pamant afânat pentru a ajuta radacinile sa se dezvolte (acestea patrund greu intr-un pamant compact)!


5. Îngrijire ulterioară.
Asigură-te că rădăcinile sunt întotdeauna umede. Va trebui să uzi copacul în mod regulat, de preferat o data pe saptamana, cel putin 10 litri de apa. Daca in primii doi ani nu se asigura udarea regulata a copacului, sansele acestuia de prindere scad in mod simtitor. S-ar putea să fie nevoie să înlături crengile rupte ale copacului.