Do It Yourself – Cum să plantezi un copac

Perioada cea mai puțin stresantă pentru copaci este cea în care aceștia sunt în repaus vegetativ, adică Toamna, după căderea frunzelor și până Primăvara înainte de înmugurire. Plantarea este însă de evitat în toiul Iernii, când solul înghețat poate afecta rădăcinile rigide. În cazul puieților cumpărați în ghivece sau cu rădăcinile în săculeți cu pământ, plantarea se poate face în orice anotimp, fiind de evitat totuși zilele toride de Vară. În concluzie, perioada ideală de plantare pentru cele mai multe specii de copaci și arbuști rămâne Toamna, când solul mai are înmagazinată din căldura Verii, iar ploile asigură umiditate optimă. Copacul are astfel șansa de a-și fixa rădăcinile înainte ca solul să înghețe, iar primăvara îl va găsi pregătit pentru creștere. Plantarea copacilor Toamna favorizează prinderea rădăcinilor, care își încep creșterea Primăvara sau în zilele mai calde de iarnă, când temperaturile depășesc pragul de îngheț. Astfel, pomii sunt hrăniți încă de la începutul Primăverii, iar copacii intră în faza de vegetație cu tot necesarul de nutrienți care îi ajută să se dezvolte.

Etapele plantării unui copac:

Este important să sapi o groapă lată şi puţin adâncă, deoarece rădăcinile vor trebui să străpungă solul pentru a se dezvolta. De aceea, adâncimea gropii trebuie să fie cât dimensiunea balotului de pamant care inconjoara radacina şi de cel puţin trei ori diametrul acestora.

Gropile trebuie sa aiba o adancime cuprinsa intre 60-80 de centimetri si laturi de 1-1,5 metri, pentru a favoriza afanarea solului. Radacinile pomilor vor avea suficient loc sa se prinda si sa se dezvolte ulterior.

Nu sapa gropi prea mici. Este de preferat sa largesti groapa de plantare, daca simti ca aceasta nu este suficient de spatioasa pentru radacinile pomilor. O groapa prea mica va sufoca radacinile si le va forta sa stea intr-o pozitie nefireasca.

Nu sapa gropi prea adanci. Cand radacinile pomului se afla la o adancime prea mare, ele sunt private de oxigen, caldura si nutrienti, pomii isi incep tarziu vegetatia, iar lastarii cresc greu.

Baza tulpinii, partea care s-a dezvoltat deasupra rădăcinii cu balot, trebuie să fie lăsată afară. Deci, s-ar putea să fie nevoie să înlături o parte din pământul din partea de jos a trunchiului după ce ai plantat copacul. Acest lucru este important deoarece este locul în care încep să se dezvolte rădăcinile. Ţine întotdeauna copacul de rădăcina în balot, niciodată de tulpină!

După ce ai aşezat copacul în groapă, asigură-te că acesta stă drept. Este într-adevăr dificil să repoziţionezi copacul după ce ai început să umpli groapa cu pământ, deci verifică-l înainte!

Groapa trebuie umplută apăsând pământul ferm, dar cu atenţie. Pământul trebuie aşezat în jurul bazei rădăcinii cu balot de pamant. Înlătură punga din plastic, sfoara sau materialul textil din jurul tulpinii şi al rădăcinii în balot pentru a facilita creşterea sistemului rădăcinii. De asemenea, trebuie să ai grijă să elimini toate golurile de aer deoarece acestea ar putea provoca uscarea rădăcinilor. De aceea, poţi turna apă în pământ când umpli groapa.

Asigura-te ca pe fundul gropii este pamant afânat pentru a ajuta radacinile sa se dezvolte (acestea patrund greu intr-un pamant compact).

Asigură-te că rădăcinile sunt întotdeauna umede. Va trebui să uzi copacul în mod regulat, de preferat o data pe saptamana, cel putin 10 litri de apa. Daca in primii doi ani nu se asigura udarea regulata a copacului, sansele acestuia de prindere scad in mod simtitor.

S-ar putea să fie nevoie să înlături crengile rupte ale copacului.

Video demonstrative:

Poze demonstrative: